AFSCHEID PERR SCHUURS 

Geen betere plek om dag te zeggen

Een stroomversnelling die uitkwam in het warme bad dat het voetbalveld van FC RIA gisteravond was. In zijn geboortedorp Nieuwstadt nam Perr Schuurs geëmotioneerd afscheid van Fortuna Sittard.

DOOR  NICK BRULS

NIEUWSTADT

Iets meer dan een jaar geleden vond in Nieuwstadt een goed gesprek plaats tussen vader en zoon. Lambert Schuurs had het met zoon Perr over de toekomst. Belangrijk, voor na zijn carrière of al eerder mocht het onverhoopt niet volgens plan verlopen.

Maar alles kwam het afgelopen jaar in een stroomversnelling. Gisteravond nam Schuurs afscheid. Hij verruilt Fortuna voor Ajax. Tussen het gesprek met pa en het uitzwaaiduel werd hij overgeheveld naar de selectie, kreeg hij een basisplaats en de aanvoerdersband, promoveerde hij als talent van het jaar naar de eredivisie en werd hij jeugdinternational.

Geen betere plek om dag te zeggen dan in het dorp waar hij opgroeide: Nieuwstadt. Tegen de club waar hij amper was weg te trekken, omdat hij zo moeilijk afscheid kon nemen van zijn vriendjes. Op het gras van FC RIA kwam Schuurs ook als Fortunees nog geregeld terug. Om vrije trappen te oefenen in zijn vrije tijd. Met de fiets naar het trainingsveld, door het poortje dat altijd voor hem open stond. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd tegen RIA (door Fortuna met 10-0 gewonnen) kreeg Schuurs zijn publiekswissel. Hij verliet het veld met bloemen in de handen en tranen in de ogen. „Fortuna heeft me gebracht naar waar ik nu sta, dat doet me wel wat. Bij RIA viel het afscheid zwaar, nu weer. Maar je moet stappen maken.”

Dat Schuurs het tot Ajax zou schoppen, had zijn oud-teamgenoot Youri Lebens alleen gehoopt. „Ja, Perr was goed. Hij was bij de pupillen spits en knalde elke bal erin. Dat hij nu naar Ajax gaat, is onwerkelijk. Zeker omdat je hem kent als jongen uit het dorp, die altijd ‘hallo’ zegt en op zondag zelfs naar ons komt kijken. In zijn afscheidswedstrijd deed ik mee bij RIA. Op het veld is pas goed te zien wat hij kan. Zo normaal als persoon, maar toch zo speciaal.”

Schuurs hoefde je in de F’jes al niks te leren als we zijn jeugdtrainers Bert Bertrand en Marco Lebens mogen geloven. „Hij was iemand die zijn opdrachten altijd uitvoerde. En beleefd, nog steeds. Laatst was hij op de fuif van mijn dochter en dan zal hij altijd even bijkletsen”, zegt Bertrand. Lebens: „In Amsterdam zal hij wel wat brutaler moeten worden.”

Bij de wissel - die gepaard ging met applaus en een voorzichtig ‘Perr is een Fortunees’ - kreeg Schuurs de ruikers uit handen van RIA-voorzitter Wil Schmitz. Volgens hem ‘leeft’ Schuurs in Nieuwstadt. „Het is een jongen die vriendschap bewaart. Hij heeft geweldige stappen gemaakt. Door hem is ook Fortuna weer gaan leven in het dorp. Voor het eerst heb ik dit seizoen wedstrijden op vrijdagavond moeten verplaatsen, omdat Fortuna thuis speelde.”

Bron: De Limburger

zuiver logo

Toyota

Facebook

s5 box

Inloggen